Hoppa till innehåll

Populära resmål

En vacker strand på Sri Lanka

Sri Lanka har varit ett mycket populärt resmål för svenskarna att resa till. Innan inbördeskriget bröt ut var svenska turister i majoritet i vissa områden och än idag så pratar vissa i befolkning på turistorterna några fraser svenska och undrar även vart alla svenskar har tagit vägen.

När inbördeskriget bröt ut år 1983 så upphörde turismen på Sri Lanka, svenskarna började söka ett nytt resmål och man fann Thailand istället. Nu hoppas både befolkningen på Sri Lanka och turistbyråerna att det kommer att förändras och att svenskarna kommer tillbaka till paradisön för sin semester. Efter att kriget tog slut år 2009 har turisterna börjat återvända till Sri Lanka och den ökade turismen, som är en viktig inkomstkälla för Sri Lanka, kommer framöver att innebära att nya områden på Sri Lanka kommer byggas om till turistorter, främst i östra Sri Lanka där de vackra stränderna ligger helt orörda.

På Sri Lanka finns det mängder av sevärdheter att uppleva, dels finns en fantastisk natur med en rik flora av tusentals exotiska växter och dels finns ett rikt djurliv där man kan se leoparder, elefanter, apor och krokodiler. De flesta som reser till Sri Lanka håller sig på någon av de vackra turistorterna men för den som vill upptäcka mer av Sri Lanka finns guidade turer till bland annat regnskogen eller till höglandet där man finner vandringsleder i bergen.

Upplevelser i Sri Lanka

På Sri Lanka kommer alla som har en förkärlek för paradis och tropik att trivas. Den vackra ön har så mycket vackert att erbjuda och för den som har möjlighet att resa runt rekommenderas att man kombinerar sin badsemester med ett besök i någon av Sri Lanks städer där man kan se de vackra templen, olika världsarv och uppleva intensiva marknader. Andra populära attraktioner utanför städerna är nationalparkerna, bland annat Yala Nationalpark där man kan träffa på elefanter eller en leopard i vilt tillstånd, och självklart de stora teodlingarna där det berömda Ceylon-teet har sitt ursprung.

Sri Lankas kulturella område består av ett flertal ruinstäder, tempel, förhistoriska byggnader, torg och blomstrande parker. Området ligger i en triangel mellan städerna Polonnaruwa, Anuradhapura och Dambulla och kallas därför ”den kulturella triangeln”. Hit tar man sig med guidade bussturer och resan kommer att lämna oförglömliga upplevelser av historiens vingslag. I staden Polonnaruwa kommer man hitta en av Sri Lankas bäst bevarade medeltida städer men massor av sevärdheter.

En annat mäktig sevärdhet är Sigiriya-klippan som ligger nere vid Dambulla. Här finner man resterna av lejonklippan som huggits ut i berget. En trappa upp mellan lejonets tassar ledde besökarna in i lejonets gap, som var ingången till detta fort. Klippfortet reste sig 180 meter högt och låg belägen dold av den täta djungeln.

Stränder i Sri Lanka

Längs sydkusten ligger det flera populära turistorter. Här trängs hotellen med barer och marknader längs de milslånga kritvita stränderna som kantas av det kristallklara vatten som Indiska Oceanen erbjuder. Här finns ett stort utbud på nöjen och aktiviteter att ägna sig åt. Den som gillar att dyka finner sitt lystmäte i Indiska Oceanen där man finner ett flertal intressanta och fiskrika korallrev.

En av de äldsta och mest populäraste turistorterna är Hikkaduwa. Här finns vackra stränder och hit kommer även de turister som gillar att surfa då vissa av områdena bjuder på perfekta vågor. Hikkaduwa har även en stad där man kan hitta allt man kan tänka sig som bland annat restauranger, shopping och trevliga kulturella evenemang.